7

7-es szám jelentése a számmisztikában

Végeláthatatlan, bevégzetlen tudományok száma, de jelölhet misztikumok iránti vonzalmat és érzékfeletti fogékonyságot is, kapcsolatban áll a spirituális világgal. Boldog szám.

7-es számjegy

A 7 (hét) természetes páratlan prímszám. 6 és 8 között helyezkedik el. Római számmal leírva: VII. Két osztója van az 1 és 7.

Hétszög

A hétszög olyan sokszög, melynek 7 oldala és 7 szöge van. A szabályos hétszög olyan hétszög, melyben az élek hosszúsága és a szögek nagysága megegyezik. Elnevezései a görög-latin eredetű szeptagon és a görög eredetű heptagon. 7 éle, 14 átlója van és a belső szögeinek összege 900 fok. Nem szerkeszthető vonalzó és körző segítségével.

7 Arkangyal

Az arkangyalok, más néven főangyalok Isten hírvivői, magasabb rangú angyalok. Ők a következők: Mihály arkangyal, más néven Szent Mihály, aki a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Gábriel arkangyal, a legismertebb arkangyal a Bibliában. Nevének jelentése: „Isten ereje”, „Isten embere”. Rafael arkangyal, utazók és vándorok védője, nevének jelentése: „Isten meggyógyít”. Uriél arkangyal, nevének jelentése :„Isten Fénye”, ünnepnapja november 8-án van. Sariél arkangyal, nevének jelentése: "Isten parancsa", a Mennyország rendjéért felel. Raguél arkangyal az angyalok közti harmóniáért felel, míg Ramiél arkangyal, Sariél arkangyallal karöltve teljesíti a lelkek kísérését, és a jó szellemeket viszi a mennybe.

7 kontinens

A Földnek 7 kontinense van, melyek a következők: Európa 44 független államból áll, a második legkisebb kontinens. Ázsia a legnagyobb területű és népességű, 46 független állam alkotja. Afrika a Föld második legnagyobb földrésze, 53 független országból áll. Észak-Amerika 23 állam alkotja, a negyedik legnépesebb földrész. Dél-Amerika területe alapján a negyedik, népessége alapján az ötödik kontinens 12 álllamból tevődik össze. Ausztrália és Óceánia 15 független államból áll és a legkisebb területű. Az Antarktisz, más néven Déli-sarkvidék állandó lakosa nincs.

A hét napjai

A hét napjai nevüket az égitestekről vagy istenekről kapták. Egy hét 7 napból áll. A hétfő a hét első napja, Hold napja, a hét feje. Kedd a Mars napja, második napot jelent. Szerda Merkúr napja, jelentése a hét közepe. Csütörtök Jupiter napja, jelentése a negyedik nap. Péntek Vénusz napja, ötödik napot jelent. Szombat Szaturnusz napja, a hét hatodik napja, jelentése pihenőnap. Vasárnap vásárnapot jelent, mert ezen a napon tartották régen a vásárokat, a Nap napja.

A hét szabad művészet

A hét szabad művészet a középkori egyetemek bevezető képzésének, a bölcsészeti karnak a tananyaga. Két csoportja van: Trivium, ide tartozik a nyelvtan, a retorika és a dialektika. A másik a Quadrivium, mely a többi négy tudományaágat foglalja magába, melyek a csillagászat, számtan, mértan és a zene.

Hófehérke és a 7 törpe c. mese

A 7 törpe egy erdei házban él. Egy nap Hófehérke kopogtatott be hozzájuk, aki attól kezdve a gondjukat viseli nap mint nap. Minden reggel amikor indultak a bányába dolgozni, a lelkére kötötik Hófehérkének, hogy senkit ne engedjen be mert nagyon szerették és féltették őt... A törpék vezetője Tudor, szemüveges. Vidor a vidám, Morgó ő mogorva, Szundi, ki mindig álmos,Szende a félénk törpe, Hapci ki szénanáthás, és állandóan tüsszög és Kuka ki néma törpe.

A farkas és a hét kecskegida c. mese

Grimm Testvérek meséje, melyben az aljas, ravasz farkas mindenáron be akar jutni az otthon maradt kecskegidák házába. Édesanyjuk minden nap a lelkükre köti amikor elmegy otthonról, hogy legyenek nagyon óvatosak és ne engedjenek be senkit. Ennek ellenére mégis beeresztették a farkast aki 6 kisgidát meg is evett, a hetediket nem sikerült, mert olyan jól el tudott bújni a faliórába. A kecskemama azonban nem hagyta annyiban a dolgot, amikor elaludt a farkas kivágta a hasát és a kisgidák kiszabadultak, helyükre köveket tettek. Amikor a farkas felébredt és inni akart a kútből beleesett és belefulladt. A gidák ezután örömtáncot jártak.

Skandináv vagy hetes lottó

A skandináv lottó játékban 35 számból hetet kell megjelölni. Hetente egy kézi és egy gépi sorsolást tartanak, mindkét sorsoláson 7-7 számot húznak ki. Pénznyereményre az jogosult, aki legalább négy számot eltalál. A főnyeremény természetesen ha mind a 7 számot eltalálja. Általában szerdánként sorsolják a számokat, 1999 óta létezik ez a tipusú lottójáték.

A világ hét csodája

Az ókori világ hét csodája alatt az ókor 7 legismertebb építményét értjük. Ezek a gízai piramisok, Szemiramisz függőkertje, az epheszoszi Artemisz-templom, Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra, a halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és a pharoszi világítótorony. Ezek körül ma már csak a gízai piramisok léteznek, a többit földrendés vagy tűz pusztította el.

A világ hét új csodája

2007.07.07-én, a "hetek napján" nevezték meg a világ hét új csodáját Lisszabonban. Ez a követkedő építmények lettek: Chichén Itzá Mexikóban, A Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiroban, a római Colosseum,a Kínai Nagy Fal, Machu Picchu Peruban, a Jordániában lévő Petra és a Tadzs Mahal Indiában.

Göncölszekér 7 csillaga

A Nagy Medve csillagkép 7 fényes csillaga alkotja a Göncölszekeret. A csillagok a következők: az Alkaid, mely a medve farka végén van, Mizar mely kettős csillag, mellette található az Alcor, mely szintén kettős csillag és nagyon halvány csillag. Az Alioth kékesfehér, a Megrez fehér színű, a Phecda 59-szer fényesebb a Napnál, a Merak fényessége a Napénak 57 szerese, a Dubhe 226-szor fényesebb a Napnál.

Hét tenger

A hét tenger kifejezést a középkorban használták, de már ismerték az ókori görög civilizációban és a római birodalomban is. Ezek a következők: Adriai-tenger, Arab-tenger, Fekete-tenger, Földközi-tenger, Kaszpi-tenger, Perzsa-öböl, Vörös-tenger.

iPhone 7 okostelefon

Az iPhone 7, az Iphone 2016-ban forgalomba került okostelefonja. Az iPhone 7 a korábbiakkal szemben magasabb szintű kamerarendszerrel, a legjobb akkumulátor üzemidővel rendelkezik, emellett a sztereo hangszórói fantasztikusan szólnak. A legszínesebb és legfényesebb a kijelzője, vízlepergető és cseppálló.

M7 együttes

Az M7 együttes a Hungária, Gemini és a Metró zenekar kilépett tagjaiból jött létre 1972-ben. Pop-rock zenét játszottak, ismertebb daluk a "Nem lehet boldogságot venni", "Nincs arra szó" és a" Félig sem szerelem". Jó néhány számukkal slágerlistákon is szerepeltek, reklámokban, filmekben is lehetett hallani dalaikat.

M7-es autópálya

Az M7-es autópálya Magyarország legrégibb autópályája, Budapestet köti össze Letenyével. Hossza:229 km. Legfontosabb települései Érd, Székesfehérvár, Siófok, Nagykanizsa.

7 nyaki csigolya

A nyakicsigolya (vertebrae cervicales) 7 csigolyából áll. Az 1. nyakcsigolya neve atlas, amely teljesen eltér a többi csigolyától, mert nincs teste, ezt egy karcsú ív helyettesíti. A 2. nyakcsigolya neve axis, abban különbözik a többi csigolyától hogy teste felfelé a fognyúlványba megy át. A 3–7. nyakcsigolya teste kicsi, tégla alakú, a szomszédos csigolyák testei nyeregszerű vájulatokkal illeszkednek össze. A csigolyalyuk feltűnően tág, széles háromszög alakú. A tövisnyúlványok általában rövidek, végül kettéoszlanak. A 7. nyakcsigolya neve vertebra prominens, ami kiemelkedő nyakcsigolyát jelent, tövisnyúlványa gumóban végződik, s erősen kiemelkedik hátra és kissé lefelé irányulva.

A 7 színű szivárvány

A szivárvány 7 színből áll, melyek felülről lefele a következők: vörös, narancssárga, sárga, sárgászöld, zöld, kékeszöld, kék, lila.

Hét krajcár c. mű

Móricz Zsigmond a Hét krajcár c. novellájával vált népszerűvé, a Nyugat c. folyóiratban jelent meg 1908-ban, ezzel egyidejűleg megszerezte Ady Endre barátságát is. Az író a műben feleleveníti a gyermekkorát, egyszerű a cselekménye rövid a terjedelme kevés benne a szereplő. A műben megismerhetjük egy inséges időket élő család hétköznapjait. Az édesanyának 7 krajcárra lenne szüksége, hogy tudjanak szappant venni, kisfia segít neki a keresésben, de csak hatot találnak, végül egy koldus segíti ki őket de mire nagynehezen meglett a hét krajcár a bolt már nem volt nyitva.

A hét vezér

A hét vezér a magyarok 7 törzsének vezére volt a honfoglalás idején. Ők Álmos:Árpád apja, Előd:Szabolcs apja, Kond:Kurszán apja, Ond, Tas: Lehel apja, Huba és Töhötöm (Tétény), ő Horka apja volt.

A hét törzs

A honfoglalás korában a magyar törzsszövetségnek 7 törzse volt, ezek Megyer, Nyék, Kürtgyarmat, Tarján, Jenő, Kér, Keszi.

7 ágú csillag

A hétágú csillag, másnéven heptagram mágikus tulajdonsággal bír, hatalmas védőerőt tulajdonítottak neki. A világűr holisztikus hétszeressége jut kifejezésre, ezek a hét létezési sík, a szivárvány hét színe, a hét 7 napja, a zene hét hangja, az emberi lét 7 elve, régebben hét nagy planetáris angyali lény létezett. A középkorban a hét a béke nyugalmát szimbolizálja, jelképévé vált a testestül-lelkestül embernek is. A hétszöget gyakran alkalmazták sírokon, a végleges nyugalomra utalva ezzel.

7 ágra süt a nap

Számtalan teória kering arról, hogy mit is szimbolizál valójában az a kifejezés, hogy 7 ágra süt a nap, egyes elmélet szerint Samas a Napisten hétágú fénykoronája jelzi, hogy ő a fény forrása. A hét napjait és a szivárvány 7 színét is jelölheti. A 7-es szám szent a magyar hagyományban. A 7-ágú Nap jelképe az egész Univerzum, és azon belül a Naprendszeré, melyet a Napisten vezet.

7 ágú menóra

A legrégebbi zsidó szimbólum a hétágú gyertyatartó a menóra. Égő csipkebokort jelképez, melyet Mózes látott meg, olajlámpás volt eredetileg miután feltalálták a gyertyát akkor lett gyertatartó belőle. Leginkább egy felfelé ívelő fához hasonlít, melynek ágai körbefogják kétoldalt a főágat. A kb. 1 méter magas menórát a kor legkiemelkedőbb ötvöse készítette színaranyból, drágakövekkel dísztitve.

A budapesti 7-es busz

A 7-es buszcsalád alapjárata, közlekedési útvonala Újpalota és Albertfalva vasútállomás között van. 37 megállóhelyen áll meg, kb. 53-57 perc között mozoga menetideje. Összeköt több vasútállomást, metrókat illetve villamos, busz és trolibusz vonalat is. A Republik együttes egyik dalában is emlitésre kerül: "a 7-es busz megáll, valaki felszáll".

7 csoda társasjáték

A 7 csoda társasjáték egy taktikai játék, nagyon gyorsan el lehet sajátítani és rövid időn belül vége lesz egy partinak. A játék lényege hogy mindenki kap egyet az ókor hét csodája közül, és ezek felépítése a cél három fordulóban. Nem véletlenü nyerte el 2011-ben az Év Gémer Játéka díjat. A társasjátékozás szerelmeseinek kedvencévé vált azáltal hogy sokrétű, de semiképpen sem bonyolult, és gyorsan akár fél óra alatt le lehet játszani.

7 csakra

Csakráink folyamatos változása életkorunkkal áll kapcsolatban, egyfolytában módosulnak a szükségleteink függvényében és, hogy éppen milyen lelki állapotban vagyunk. A gyökércsakra piros színű, felelős a bizalomért és a lelki biztonságért. A négyszírmú lótuszvirág a jeképe. A sexcsakra színe a narancssárga, féltékenységért, szexualitásért saját testünkkel való kapcsolatért felel, szimbóluma a hatszirmú lótuszvirág. Napfonatcsakránk színe a napsárga, a tízszírmú lótuszvirág a jelképe, felelős a munka alakulásáért. A szívcsakrát akkor használjuk ha nem tudunk az embertársaink iránt se haragot, se szeretetet érezni, színe zöld és a tizenkétszírmú lótuszvirág a szimbóluma. A torokcsakra a kommunikácóért felel, kék színű és a hatszírmú lótuszvirág a jelképe. A harmadik szem csakra színe indigókék, kör két szirommal a szimbóluma, akkor használjuk ha szeretnénk erősíteni a megérzéseinket, félünk a változástól. A koronacsakránkat akkor használjuk, ha felsőbbrendű tudásra, esetleg segítségre van szükségünk. Szimbóluma az ezerszirmú lótuszvirág és színe az ibolya.

7 csillagos szálloda

A szállodákat szerte a világban a szolgáltatások minősége és mennyisége alapján értékelik. Általában 1-5 ig rangsorolják őket, így a hétcsillagos besorolás nem is hivatalos. Hétcsillagosnak mondott szálloda Dubajban, Milánóban, Törökországban és Pekingben van.

Hét év Tibetben c. film

A Brad Pitt főszereplésével, 1997-ben készült filmben osztrák hegymászók India északi részén lévő hegycsúcsot próbálják megmászni, de mindeközben kitör a második világháború és hadifogoly táborba kerülnek. Onnan megszöknek Tibetbe ahol szívélyes fogadtatásban van részük. Közben Harrer a főszereplő megismerkedik az akkor még gyermek dalai lámával akinek ő lesz a tanítómestere. Amikor hivatalosan is bevataják a dalai lámát Harrer hazatér Ausztriába, és otthon találkozik a fiával, aki kezdetben nem akarja látni, de a lámától kapott ajándék meglágyítja a szívét. Később már a fiával együtt hódítják a hegycsúcsokat.

7 éves háború

Az 1756–63 között 7 évig zajló háborúban az osztrákok a poroszoktól szerették volna visszaszerezni Sziléziát, mindeközben az észak-amerikai gyarmatokon francia és indián háború dúlt, aminek eredményeképp felszámolták Franciaország észak-amerikai gyarmatait, melyeket Nagy-Brittaniának sikerült megszereznie. Továbbá a párizsi békeszerzőzés értelmében Nagy-Brittania számára biztosította India és Észak-Amerika gyarmatosításában a vezető szerepet. A hubertusburgi békekötéssel Ausztria végleg lemondott Sziléziáról és elismerte Poroszország hatalmát Szilézia felett.

7 görög bölcs

A hét görög bölcs i.e 7-6 században élt, a természetes erkölcs alapszabályait megfogalmazó görög törvényhozók és közéleti vezetők, eszes mondásaikról, társadalomirányító, törvényhozó cselekedeteikről lettek híresek. Ők a milétoszi Thalész, mütilénéi Pittakosz, priénéi Biasz, athéni Szolón, lindoszi Kleobulosz, khénéi Müszón és a spártai Kheilón.

7. kerület

Budapest VII. kerülete (Erzsébetváros) bár területét tekintve a legkisebb, mégis a legnagyobb népességű. Határán található a Keleti pályaudvar és áthalad rajta a Nagykörút. Ebben a kerületben van a Madách Színház és a Magyar Színház is, valamint a Hungária fürdő, a zsinagógák, a New York palota és a Godzsu-udvar. Itt látható az Almássy téri Szabadidőközpont, mely az 1983-as Ki mit tud? helyszíne volt.

7 személyes autó

Ideálisak lehetnek nagycsaládosoknak vagy céges utazások alkalmával. A legnagyobb mértékben megfelelnek a kényelmi és biztonsági igényeknek.

7 napos diéta

Egy diéta általában 7 napig tart, de célszerű utána megismételni, aki látványosabb eredményt szeretne elérni testmozgást is beiktathat mellé. Kb. 9-10 kg-t lehet vele fogyni két hét alatt, de ehhez be kell tartani az előírt utasításokat. Ha nem csábulunk el és betartunk minden szabályt, garantált a siker!

7 nap a pokolban

Ebben a 2015-ben készült amerikai áldokumentumfilmben két kitalált teniszező hétnapos mérkőzést játszik a wimbledoni férfi egyes döntőjében, miközben bepillantást nyerhetünk a két játékos életébe is.

Róma hét dombja

Róma hét dombja a Tiberis folyó bal partján terül el, ezeken vagy körülöttük jött létre Róma városa. Fallal vették körül őket, magasságuk 47-64 méter között ingadozott. Aventinus, Caelius, Capitolinus (később Capitolium), Esquilinus, Palatinus, Quirinalis, Viminalis. 1963 óta rendeznek Rómában Hét domb úszóversenyt.

Hét domb fesztivál

2017. szeptemberében előszőr kerül megrendezésre a Hét Domb Filmfesztivál Komlón, azzal a céllal, hogy a magyarországi és a határon túli amatőr és profi filmesek művei láthatók legyenek és versenyezhessenek egymással. A felnőttek hat kategóriában adhatják be munkájukat míg a gyerekek öt tárgykörben pályázhatnak. A legjobb alkotásokat díjazzák.

Hétforrás

A Hétforrást 1896-ban a Kőszegi-hegységben a Millennium tiszteletére építették ki. Hét kifolyónyílása, a honfoglaló hét vezér nevét viselik. 10 °C körüli hőmérsékletű, kitűnő ívóvíz. Tavasztól a medence alján gyepi békák élnek, a patak völgyében ökörszemek, a patak körüli köveken hegyi billegetők tanyáznak. Helyi hiedelem, ha valaki mind a hét forrás vizéből iszik, annak teljesül egy kívánsága.

Szaljut 7 űrállomás

A Szaljut-7 egy szovjet űrállomás volt, más jelzéssel: DOSZ–5–2. A Szaljut-program utolsó tagjaként, a Szaljut–6 programjának folytatásaként állították pályára 1982-ben. Összesen 6 személyzetet fogadott, amelyek összesen 816 napot töltöttek a fedélzetén. Legfontosabb feladata volt a Mir űrállomáson használható technikák kipróbálása. A Szaljut–7, 1991. február 7-én lefékeződve irányítás nélkül tért vissza a Föld légkörébe, ahol szétesett, és darabjai Chile és Argentína lakatlan területeire zuhantak.

7 lyúkú híd

Az egyetlen vasúti híd ami még a mai napig működik, mióta megépült. Zebegényben található, téglából és terméskőből készült, és még a vasúttörténet legrégebbi építészeti stílusát ma is őrzi.

Hétpróba

A hétpróba egy atlétikai összetett versenyszám, melyben nők és férfiak egyaránt indulhatnak. A női hétpróbát szabadtéren rendezik, versenyszámai: 100 m gátfutás, magasugrás, súlylökés, 200 m gátfutás, távolugrás, gerelyhajítás, 800 m síkfutás. A férfi hétpróbát termben rendezik, versenyszámai 60 m síkfutás, távolugrás, súlylökés, magasugrás, 60 m gátfutás, rúdugrás, 1000 m síkfutás.

A hét szamuráj c. film

A hét szamuráj 1954-ben készült japán film Kuroszava Akira rendezésében. A 16. században játszódó film középpontjában egy szegény falu áll, ahol állandó rettegésben érnek az ottlakók, az ott portyázó fosztogatók miatt. A parasztok a szamurájoktól kérnek segítséget, de pénzzel nem csak rizzsel tudnak nekik fizetni, így találják meg Kambei-t aki önzetlenül felajánlja a segítségét.Ő lesz a szamurájok vezetője, aki összegyűjti azt a tobábbin hat embert, aki képes csak az ennivalóért csatázni. A fiatal Kacusiró, aki Kambeiben lel tanítómesterére. Goróbei képzett íjász, ő a jobb keze Kambeinek, Sicsiródzsi Kambei helyettese volt régebben, Heihacsi még kevésbé képzett, Kjúzó fölötébb képzett kardforgató, komoly, kőarcú és Kikucsijo tulajdonképppen ő nem szamuráj, de lendületes és szenvedélyes.

A hét mesterlövész c. film

A hét mesterlövész A hét szamuráj c. film westernfilmes adaptációja. 1960-ban készült, melyben olyan híres színészek játszottak mint Steve McQueen és Charles Bronson. Érdekessége hogy indiánok nem szerepelnek benne. Ennek a filmnek is készült egy felújított változata 2016-ban Denzel Washington, Chris Pratt és Ethan Hawke főszereplésével. Az amerikai polgárháború után játszódik a történet, egy iparmágnás tartja rettgésben a várost, a helyieknek egy fejvadász, egy hazárdjátékos, egy mesterlövész, egy nyomolvasó, egy bérgyilkos, egy komancs harcos és egy mexikói törvényen kívüli siet a segítségükre.

A Hét c. TV műsor

A Hét az MTV 1-es csatorna vasárnap este 19 órakor jelentkező egy órás hírműsora volt kül- és belpolitikai tartalommal. 1970-ben indult és 2003-ig sugározták. Jóhéhány újságíró karrierjének kezdetét jelentette a rendkívűli közkedveltségének köszönhetően. Műsorvezetői voltak: Hajdú János, Sugár András, Kondor Katalin, Sándor István, Wisinger István. Ismertebb főszerkesztői voltak: Polgár Dénes, Hajdú János, Sugár András, Aczél Endre, Pálfy G. István és 2002-től Baló György. A főcímzenéje először a Led Zeppelin együttes egyik dala volt, később felváltotta a Vangelis együttes száma.

Hét főbűn

A hét főbűn olyan negatív emberi jellemvonások, amelyek a tízparancsolatban jelölt bűnök végrehajtására hajlamosítanak. Ezek a büszkeség (kevélység), kapzsiság, bujaság, irigység, falánkság, harag és a lustaság.

Hetedik c. film

A Hetedik c. film egy amerikai krimi, 1995-ban került bemutatásra, Brad Pitt, Morgan Freeman és Gwyneth Paltrow főszereplésével. William nyomozót már csak egy hét választja el a nyugdíjazásától, amikor David nyomozó lesz az új kolegája, aki épp akkor költözött New Yorkba a feleségével. A két nyomozó azt a küldetést kapja, hogy állítsanak meg egy könyörtelen sorozatgyilkost, aki a hét főbűn alapján végzi ki áldozatait.

Hét erény:

A hét főbűn ellentéte a hét erény: hit, remény, szeretet, igazságosság, okosság, mértékletesség, lelki erősség.

A hét lovagi erény:

A 7 lovagi erény: bátorság, hűség, mértéktartás, állhatatosság, erkölcsösség, bőkezűség, becsületesség

Hét lovagi kézség:

Minden lovagnak tudnia kellett, ezek: lovaglás, úszás,vívás,nyilazás,vadászat,sakk,verselés

7 vármegye

A 7 vármegye: Abaúj, Bereg, Borsod, Szabolcs, Szatmár, Ugocsa és Zemplén, melyeket II. Ferdinánd király engedett át Bethlennek a 1621. december 31-én kötött nikolsburgi békeszerződés értelmében.

7 pecsét, 7 trombita és a 7 pohár

A Hétpecsétes könyv feltörése a Jelenések könyvének 5-8. fejezetében található, János apostol látomásaiban. A hét pecsét , a hét trombita és a hét pohár az utolsó időkben bekövetkező isteni csapások három, egymást követő sorozata. A hetedik pecsét feltörése vezeti be a hét trombita megszólalását , és a hetedik trombita megszólalása vezet a hét pohár kitöltéséhez. A hét pecsétből az első négy az apokalipszis négy lovasaként ismert. Az első pecséttel Antikrisztus jelenik meg, a második pecsét hatalmas háború kitöréséhez vezet. A harmadik pecsét szegénységet okoz. A negyedik pecsét feltörését járvány, újabb szűkölködés és további háború kíséri. Az ötödik pecsétnél akik vértanúhalált halnak azokról esik szó, hatodik pecsét feltörésekor földrengés lesz, amely súlyos veszteséget és hatalmas káoszt okoz. A hét trombita a hetedik pecsét „tartalma”. Innen ered a hétpecsétes titok c. kifejezés.

7 pecsétes titok

Olyan titok, amely szígorúan őrzött, nehezen derül ki.

Hétpettyes katicabogár

A hétpettyes katicabogár elterjedt és népszerű bogárfaj Európában. Becézései: bumbumbácsi, tehénke, bödebogár, kata, katica, katóka. 2011-ben elnyerte az év rovarja címet. Szárnyfedője piros, 7 fekete petty található rajta, innen kapta a nevét is, a hossza 5-8 mm, hat lába van. Nagyon hasznos állat, főleg a mezőgazdaság számára, mert megeszi a pajzs és levéltetveket. Számos gyerekdalban is megemlítik a nevét.

Hetek Országos Közéleti Hetilap

A Hetek hetilapot 1997-ben Németh Sándor alapította, aki a Hit gyülekezete keresztény felekezet vezető lelkésze. Minden héten péntekenként jelenik meg és főleg politikai és közéleti témájú.

Hét élet c. film

A 2008-ban bemutatott filmdrámában a főszereplő Ben, akit Will Smith alakít, okozója lesz egy autóbalesetnek melyben 7 ember életét veszti. Azért hogy ezt jóvátegye, kiválaszt 7 embert és megpróbálja jobbá tenni az életüket, mígnem az egyik kiválasztottjába szerelmes lesz. A film azt fürkészi, hogy az emberi sorsokat milyen szálak kötik össze.

7 másodperc c. dal

A dal Tunyogi Orsi és Ákos duettje, ami Orsi harmadik, 2001-ben megjelent 7 másodperc c. albumán található. Neneh Cherry és Youssou N'Dour voltak az eredeti előadói a számnak, 7 Seconds cimmel. A szám egy újszülött első 7 percéről szól.

7 másodperc c. film

A 7 másodperc c. akciófilm egy 2005-ben bemutatott, angol-román-svájci-amerikai koprodukció, Wesley Snipes főszereplésével. A hajdani kommandós kapitány ki akar rabolni egy pénzszállító autót. A másodpercnyi pontossággal bekalkulált haditervbe becsúszik egy hiba, ugyanis az orosz maffia meghiúsítja terveit. Egy megfizethetetlen értékű Van Gogh festményt sikerül ellopnia a pénz helyett, de túszul ejtik az egyik emberét. Öngyilkos mentőakcióba kezd a főhős, amelyben kicserélődnek a szerepek, az ellenfelekből szövetségesek, a barátokból ellenségek lesznek, reménytelennek látszik a túlélés.

7 szentség

A szentségek kegyelmi jelek, melyet Jézus Krisztus alapított. A szentsége száma 7: Keresztség, Bérmálás, Eucharisztia, Bűnbocsánat, Betegek kenete, Egyházi rend, Házasság.

A hetedik fiú c. film

A hetedik fiú egy 2014-ben készült amerikai fantasztikus kalandfilm, Julianne Moore, Ben Barnes és Jeff Bridges főszereplésével. A film a középkorban játszódik, egy démoni erő készül elszabadulni, mely újra felszítja az emberiség és a természetfeletti erők közti harcot. Gregory Mester foglyul ejtette a gonosz boszorkányt, Malkin Anyát, a boszorkány megszökött, és most bosszút forral. Malkin Anya összehívja a követőit, és haragját a világra akarja ontani, de csak egy valaki fékezheti meg őt, Gregory Mester, aki szemtől szembe kerül a gonosszal, mel től mindig is tartott. Be kell tanítania új tanítványát, Tomot a következő teliholdig, ami általában évekig szokott tartani, hogy legyőzhesse a sötét mágiát. A hetedik fiú hetedik fia az emberiség utolsó reménye.

Hétmérföldes szerelem c. film

Az amerikai romantikus filmvígjáték Drew Barrymore és Justin Long főszereplésével 2010-ben készült. Garrett és Erin egyéjszakás kalandnak indult románca, nyári szerelemmé alakult. Mindeketten csak egy nyárra tervezték a kapcsolatot, mivel Erin San Franciscóban tanul, Garrettet a munkája New Yorkhoz köti. Azonban mire vége lesz a nyárnak már egyikük sem biztos abban, hogy valóban véget akarnak vetni a viszonyuknak. A hétmérföldes távolság, a rosszakaró barátok és az új kísértések ellenére is kitartanak egymás mellet. Ahhoz hogy a távkapcsolat működőképes legyen, éjszakákon át tartó beszélgetésekre, SMS-kre és egy kis telefonsexre van szükség.

A hét kard legendája c. film

A hét kard legendája c. dél-koreai-hongkongi-kínai akciófilm 2005-ben készült. Az 1600-as évek elején Kínában a hosszú ideje uralkodó Ming-dinasztia hatalmát a mandzsu betolakodók megdöntötték és megalapították a Ching-dinasztiát. Az új hatalom célja volt a rend mielőbbi visszállítása ezért korlátozta a harcművészetek gyakorlását. Az ez ellen lázadókra halál várt, kivégzőikre pénzjutalom. A régi rendszer egyik könyörtelen és haszonleső katonai vezetője a könnyű meggazdagodás útját látja az új törvényben, ezért nekiindul katonáival az országnak, hogy kegyetlenül megöljenek bárkit, aki az útjukba kerül. Célállomásuk az új hatalommal meg nem alkuvó Bowei falu. A falu csakis a Hét Kard szövetségének a támogatásában bízhat, de ők csak akkor tudják megvédeni őket, ha elhagyják a falut, és biztonságosabb helyre vezethetik őket. Az úton rengeteg veszély leselkedik rájuk, és kiderült hogy egy áruló is van köztük, aki jeleket hagy a nyomukban lévő ellenségnek.

Hét tonna dollár c. film

A Hét tonna dollár c. magyar film 1973-ban Csurka István művéből készült, olyan híres színészek szereplésével mint Kabos László, Bárdy György, Darvas Iván, Rátonyi Róbert, Lorán Lenke, Alfonzó és Gálvölgyi János. Luciano, az inséges időket élő vándorcirkusz kis bohóca a biliárdozókat és a mutatós pincérnőt figyeli a bondorosi csárdában. Közben jegyzeteket készített és megmondta, ki mennyit fog lökni. Ezután útnakindultak hogy végigjárják a világot, és mindenhol kamatoztassák ezt tudást. Jártak Monacoban, Londonban és Milánóban is. Mindenhol rengeteg pénzt sikerült nyerniük, mire visszamentek Bondorosra addigra világvárossá nőtt a település, hatalmas jólét lett és senkinek nem kellett többet dolgoznia. Amikor kiderült, hogy mindent a kis bohócnak köszönhetnek, ellene fordultak, végül az erőművész lelökte Lucianot egy ház 12. emeletéről.

Hét bagoly c. regény

A Hét bagoly c. regény Krúdy Gyula 2014-ben kiadott műve. Szomjas Guszti Pestre költözik, hogy újra átélhesse fiatalságát, de azóta nagyon megváltozott a világ, Józsiás, a fiatal, romantikus író az egyetlen, aki a század végi romantikát éli, aki a szürkévé másult valóságból sajátos, az álmok tájaira menti át a költészetet.

Héttorony

A Héttorony a Márvány-tenger partján fekvő erőd, Konstantinápoly szomszédságában. A hét tornyából már hat teljesen leomlott van lebontották. Az épület fontos szerepet kap Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényében illetve megjelenik József Attila egyik versében is.

Hófehérke és a 7 elgyötört törpe

Klasszikus rádió kabaré Szilágyi György rendezésében 1988-ból. A Hófehérke és a hét törpe mese paródiája reklámszövegekkel megfűszerezve. Szereplői: Főrendező: Agárdy Gábor,Sopánka: Kern András,Popper, a hét törpe: Csákányi László Hófehérke: Csala Zsuzsa,Bácsalmási művész úr: Bárdy György.

Hét szilvafás nemes

A hétszilvafás nemes kifejezés a 19. század elején keletkezett, az a kisnemes aki még nemesi birtokon élt, de a nemességnek egynegyed része oly mértékben vált hátrányos helyzetűvé, hogy kénytelen volt a nagybirtokokon meghúzni magát, s jobbágymódra úrbéri földet kérni, annak fejében pedig jobbágyi szolgálatokat teljesíteni. Erdélyben használták a leginkább ezt a gúnyos kifejezést. Ady Endre apja, Ady Lőrinc volt hétszilvafás nemes, több ízben felhasználta írásaiban a hét szilvafa jelképét.

Hétországra szóló lakodalom, Hetedhét országon túl

Ezek a kifejezések arra utalnak, hogy a mesebeli események pl. lakodalom valahol nagyon messze, hétszer hét országon vagy hét ország közül a hetediken is túl történtek.

Hét vásáron nem találni párját

Ez a kifejezés azt jelenti hogy nagyon híres és kiváló, nincs párja a világon.

Hétmérföldes csizma

A hétmérföldes csizma népmesékben gyakran előforduló kifejezés, aki felveszi egyszerre hét mérföldet tudott vele lépni, ezáltal bárhova nagyon gyorsan eljutott.

Hetedik határban járt

Ezt a kifejezést arra mondjuk aki nagyon messze járt.

Hetet egy csapásra

Ezt akkor használjuk ha valaki egyszerre több dolgot is megoldott vagy ha többszörösen jól járt valamivel.

Kiállja a 7 próbát

Mesékben gyakran előforduló kifejezés, a főhős csak akkor kapja meg a királylány kezét ha kiállja a hétpróbát. Ilyen próba volt a hétfejű sárkánnyal megvívni, kaszakővel tüzet csiholni, tojást patkolni, végigfutni az országot 7 nap alatt, varázserővel bíró bokor levelét elhozni.

Hetedik ecloga

Radnóti Miklós a lágerben írta a Hetedik eclogát 1944-ben, tárgyias részletességgel ír benne a fogolytábor körülményeiről. A műben bensőséges beszélgetést folytat a feleségével, akit még maga elé is képzel, többször megszólítja, vele osztja meg gondjait, belső gondolatait. Összemosódik álom és valóság, az otthon és a tábor, jelen és múlt. De az álmokat durván szétzúzza a nyers valóság látványa, megtapasztalása.

Harry Potter hét kötete

A Harry Potter egy 7 kötetből álló regénysorozat, melynek főszereplője egy fiatal varázsló, aki egy varázslóképző iskola tanulója. A hét kötet: Harry Potter és a bölcsek köve, Harry Potter és a Titkok Kamrája, Harry Potter és az azkabani fogoly, Harry Potter és a Tűz Serlege, Harry Potter és a Főnix Rendje, Harry Potter és a Félvér Herceg és a 7. a Harry Potter és a Halál ereklyéi.

Heten, mint a gonoszok c. amerikai film

Az 1968-as filmdrámában egy motoros banda érkezik egy indián rezervátumba, majd elszabadul a pokol, amikor összecsapnak a motorosok, az indiánok és a városi tisztviselők, akik el akarják kergetni az indiánokat.

Heten, mint a gonoszok magyar film

Az 1943-ban készült magyar vígjáték a külvárosban élő gyerekek érvényesülni akarásáról szól. Olyan színészek közreműködésével mint Bilicsi Tivadar, Kiss Manyi és Sárdy János.

Hétalvó

Jelentése egy szír legendára vezethető vissza, élt 7 keresztény ifjú a 3. században Epheszoszban, akik egy barlangba menekültek a császár üldöztetése elől. Az uralkodó megtudta, hová bújtak és betemettette a bejáratot, hogy így vessen véget az életüknek, de Isten megkönyörült rajtuk, és 200 évre mély álmot küldött rájuk. Amikor felébredtek, szabadon távozhattak és hirdetni kezdték a test feltámadását. A Hét Szent Alvó sírja sokáig zarándokhely volt. Tehát inkább megtiszteltetésnek kell venni, ha valaki hétalvónak nevez bennünket.

Az emberi test hét éves változásai

Néhány változás a szervezetünkben hetes ciklusokban következik be, a bőrünk elszarusodott felső rétege hét nap alatt, hajkoronánk hét év alatt éled újjá. Kb. héthónapos korunkban nőnek ki az első tejfogaink, melyek hétéves korunk környékén hullanak ki. Az ember memóriája hét eltérő szót tud egymás után megjegyezni.

Az emberi élet 7 ciklusa

Egy új életszakaszba hétévente lépünk, ezek a ciklusok alakítják az életünket, meghatározzák, hogy milyen mértékű sikereink lesznek és hogy mennyire leszünk boldogak.

Beethoven 7. szimfóniája

Ludwig van Beethoven 4 tételben komponálta a 7., más néven A-dúr szimfóniát, egy csehországi fürdőben, barátjának ajánlva. Bécsben mutatták be először 1813-ban egy jótékonysági koncerten, hatalmas sikerrel. A zenemű hossza 40 perc.

7. század

A 7. század az időszámításunk szerinti 601–700 közötti éveket jelenti. Európában megalakul az első dunai bolgár birodalom, Ázsiában felépül a jeruzsálemi Sziklamecset. 622-ben volt Mohamed "futása", aki Mekkából menekült Medinába, ez az iszlám időszámítás kezdete.

Való Világ 7.

A Való Világ valóságshow hetedik szériája, rövidítése VV7, mely 2014. novemberétől 2015. márciusáig tartott. A műsort Lilu és Istenes Bence vezette, a nézők a Való Világ okostelefonos applikáción keresztül tudtak szavazni a kedvelt játékosukra. A győztes nyereménye egy évent át havi egymillió forint, egy lakás, egy autó és egy utazás. A végső győzelmet Robin a dunaújvárosi felszolgáló aratta, míg a második helyen Dennis, harmadik helyen Dóri végzett. A játékot egyedül Maci adta fel, aki 54 napot töltött a villában. Ebben a szériában volt elöszőr hogy a játékosok szuper-képességeket kaptak.

Rémálom az Elm utcában 7.

Az új rémálom-Freddy feltámad az alcíme, az 1994-ben megjelent horrorfilmnek. Főbb szerepekben Jeff Davis és Heather Langenkamp. A 7. részben Freddy visszatér és mindenáron megpróbál testet ölteni, csak ezúttal saját szülője és megálmodója ellen fordul, kilép a meséből és őrületbe kerget mindenkit.

Halálos iramban 7.

A Halálos iramban 7. több mint egy évvel az után játszódik, amikor Dom és Brian kegyelembe részesültek és visszamentek az USA-ba. Ezután szeretnének új életet kezdeni a törvény helyes oldalán, de nem számíthatnak boldog családi életre, mert Dom nehezen tud újra közel kerülni barátnőjéhez, Brian pedig szokatlanul érzi magát átlagemberként felesége oldalán. Tej és Roman viszont olyan életet élnek amilyenről álmodtak, szórják a pénzt, de sem sejtik, hogy közeleg a végzet egy kegyetlen brit orgyilkos személyében, aki terrorhadjáratát már meg is kezdte Han kíméletlen megölésével.

Rendőakadémia 7.

A Rendőrakadémia 7. -Moszkvai küldetés, a Rendőakadémia sorozat befejező része, 1994-ben készült amerikai vígjáték, Moszkvában játszódik. A filmben egy orosz maffiózó, Konali megrontotta a világot egy játékprogrammal és nagyobb hatalomra vágyik. Az orosz rendőrök az amerikai kollégákat kérik meg hogy segítsenek nekik. Megérkezik Lassard parancsok a csapatával, de véletlenűl egy másik kocsiba száll be, így egy orosz családhoz kerül. Az orosz hadnagy, akinek az amerikaikra kellene vigyáznia Lassard helyett egy szállodai alkalmazottat zár be Lassard szobájába, felbérelve, hogyha kopognak mondja azt, hogy a fürdőszobában van, majd csatlakozik. Közben Connors a számítógéptalentum segítségével sikerül kideríteni, hogyan akarja Konali elérni a világ összes számítógépét az új játékával. A végén a főhősök ezt megbuktatják, előkerül Lassard és Konalit letartóztatja.

A pokol hét kapuja c. film

A polkol hét kapuja 1981-ben készült olasz horrorfilm. Szörnyű, sötét titok rejlik az elhagyatott New Orleans-i hotel mélyén. A túlvilág bejárata kinyílni készül, és mikor az új lakók beköltöznek felébresztik a Gonoszt, olyan démoni erők kelnek életre, melyek könyörtelenül támadják meg az élőket.Talán egy régi könyv szövege mentheti meg őket.

Star Wars VII. rész

Az ébredő erő, a Csillagok háborúja sorozat hetedik része, 2015-ben mutatták be. A történet 30 évvel "A jedi visszatér" eseményei után játszódik, az Új Köztársaság idejében. Az Első Rend a Galaktikus Birodalom maradványaival háborúzott, melynek vezetője Supreme Leader Snoke és tanítványa, Kylo Ren, aki fénykardjával a Galaxis egy részét meghódította a Starkiller bázisról vezetve haderejét.

Péntek 13. VII. rész

A Péntek 13.-Friss vér, amerikai horrorfilm 1988-ban bemutatott VII. részében Tinának édesapja halála miatt bűntudata van, a pszichokinetikus energiáival nem sikerült édesapját életre kelteni, helyette Jason elevenedik meg.

Star Trek 7. része

Star Trek-Nemzedékek, a Star Trek filmsorozat 1994-ben bemutatott 7. része. Ebben a részben Kirk, Scotty és Chekov csak díszvendégként vannak jelen az Enterprise-B első útján, segélykérést vesznek két El-aurián menekülteket szállító hajóról, amik egy óriási energiaörvénybe kerültek. Eközben az Enterprise is belekerül az örvénybe és csak Kirk szolidaritása árán tudnak kijutni. 78 évvel később a Jean-Luc Picard vezette Enterprise-D segélykérést vesz egy űrobszervatóriumból, amit romulánok támadtak meg. Az egyetlen túlélő Dr. Tolian Soran, aki 78 évvel ezelőtt ott volt az egyik El-aurián hajón.

A dúr skála 7 hangja

A dúr skála hét hangból áll, hét részre bont egy oktávot. A dúr skála hangjainak megkülönböztetésére használjuk a szolmizációs hangokat, ezek a dó,ré, mi,fá, szó, lá, ti.

7 hangból álló modális hangsor

A modális vagy diatonikus hangsort 7 különböző hang alkotja. A hét alap modális hangsor: Ion, Dór, Fríg, Líd, Mixolíd, Eol, Lokriszi.

Enrique Iglesias 7 c. albuma

A 7 (Seven), Enrique Iglesias hetedik albuma, mely angol nyelvű és 2003-ban jelent meg. Minden dalt Enrique írt és a társproduceri munkákat is ő végezte el. 15 szám található rajta, illetve 2 ázsiai és két brit bónuszdal.

Kézilabda 7 játékosa

A kézilabda játékban egy időben legfeljebb 7 játékos tartózkodhat a pályán. A csapat általában 14 játékosból tevődik össze.

Hét község

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a kb. 476 főből álló Hét nevű község. A faluhoz legközelebb lévő város Putnok, melytől 7 km-re fekszik. Miskolctól 45, Ózdtól 15 km.re található a Sajó folyó bal oldalán. A helyi elbeszélések szerint onnan kapta a nevét, hogy a Tatárjárás elől menekült hét család erre a vidékre és ők alapították a települést. A falu nevét a Hét személynévtől vette.

Hetedik mennyország televíziós sorozat

A Hetedik mennyország egy amerikai televíziós sorozat, 1996-ban indult és 2007-ben volt a befejezése. 11 évadot ölelt magába 243 epizóddal. Egy kaliforniai lelkész és családjának mindennapjait mutatja be, a főszereplője a tiszteletes és felesége akiknek 7 gyerekük van, melyből kettő ikrek.

007-es ügynök

James Bond a 007-es ügynök egy brit kém, nevét egy ornitológusról kapta, alakját Ian Fleming hozta létre 1953-ban. Bond küldetése a nagy hatalommal bíró gengszterek illetve vezetőik megsemmisítése. 6 színész alakította eddig és összesen 24 film készült belőle.

Hét bő és hét szűk esztendő

József, Jákob fia álmokat látott, amiket meg is fejtett, amikor ez a fáraó tudomására jutott, megkérte Jószefet, hogy fejtse meg az álmát, ekkor jövendölte meg, hogy hét bő és hét szűk esztendő vár Egyiptomra.

Michael Schumacher 7-szeres Forma 1 világbajnok

Michael Schumacher német autóversenyző, a Forma 1 eddigi legeredményesebb pilótája. 1994-ben szerezte meg az első világbajnoki címét, 1995-ben a másodikat, majd 2000-ben a harmadikat is sikerült megnyernie egészen 2004-ig akkor szerezte utolsó 7. világbajnoki címét.

7-szeres olimpiai aranyérmes Gerevich Aladár

Gerevich Aladár magyar bajnok vívó, a legtöbb aranyérem birtokosa Magyarországon. Az első aranyérmét 1932-ben Los Angelesben szerezte csapatban, 1948-ban Londonban két aranyérmet is magáénak tudhatott, majd az utolsó 7.-et 1960-ban Rómában szintén csapatban. 34 szeres magyar bajnok is egyben, Jászberényben született.

7 csillag 7 gyertyatartó 7 angyal

A Jelenések könyvében kerülnek említésre: "Írd meg tehát, amiket láttál: amik vannak, és amik történni fognak ezek után; a hét csillag titkát, amelyet jobb kezemben láttál, és a hét arany gyertyatartót: a hét csillag a hét gyülekezet angyala, a hét gyertyatartó pedig a hét gyülekezet."

A Hétfejű Tündér mesegyűjtemény

Lázár Ervin mesegyűjteménye, homoros hangvételűek és nemcsak gyerekeknek, hanem felnőttek számára is ajánlott. Egy pár mesecím a kötetből: Az igazságtevő nyúl, A hazudós Egér, A fába szorult hernyó, A lyukas zokni, Álmos Palkó, Rácegresi és Pácegresi,A Hétfejű Tündér.

Hetes osztag c. film

A Hetes osztag egy 2012-es spanyol akciófilm, a sevillai rendőrség megalkotta a 7-es egységet. A négy rendőrre vár az a küldetés, hogy fel kell számolni a bűnözést, a kábítószerkereskedést és a prostitúciót. Az ifjú, céltudatos Angel lesz a csapat vezére, társai a hadarós Mateo, Miguel, valamint Rafael, a kíméletlen és kegyetlenül hatékony zsaru. A kezdeti sikerek után egyre több baj merül fel, a csapat a törvényesség határait kezdi feszegetni. Angel és Rafael összeütközésbe kerülnek.

Csukás István verses mondókája, 7 süntestvérről:

Sün Aladár, Sün Piroska, Sün Adorján, Sün Dorottya, Sün Demeter, Sün Tihamér s a legkisebb: Sün Balázs, akik egy erdőszéli tölgy tövében laknak.

Heti hetes

Szórakoztató műsor, melyet hetente sugároznak és 7 közismert személy szerepel benne.

Hétfejű sárkány

Mesebeli sárkány, melynek 7 feje van és álltalában a mesében a királyfi levágja hat, vagy mind a hét fejét.

Windows 7

Operációs rendszer 7-es veriója